Министър Вълчев: От понеделник започва електронно обучение за учениците

"Просвета" и "Клет" предоставят безплатни учебници

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че има вероятност да бъде пропуснат част от учебния материал за подготовката на предстоящите изпити.

"Най-важното е сега да направим необходимото за здравето на децата и опазването на разпространението на епидемията. МОН ще отчете необходимия материал по подготовката на изпитите. Време за оценяване и екскурзии ще има и след това. Това, което направихме последните дни, е да подготвим системата за обучение в електронна среда. Голяма част от училищата имаха такава готовност", каза Вълчев, цитиран от БНТ.

"Ще стартираме с електронното обучение още в понеделник", допълни образователния министър.

"В системата съществува многообразие от възможности под формата на платформи. Трябва да започнем да работим с максимален брой ученици. Нашите очаквания са още в понеделник да започнем с над 90% от учениците, а в сряда да достигнем с над 95% от учениците, като имаме предвид, че средната посещаемост в училищата е под 90%", допълни той.

Той допълни, че става въпрос за електронно обучение, което в началния вариант ще бъде за самоподготовка и затвърждаване на материала.

"Издателствата предоставят всички електронни учебници за безплатно ползване", допълни още министърът.

Следващата седмица се предвижда да стартира и обучение във виртуални класни стаи. "Прекалено рано е да се каже дали ще се удължи учебната година. Обучението, което ще се направи вероятно ще компенсира част от дните. Най-лесният въпрос са изпитите и те могат да бъдат намалени като обхват на материала", каза още той.