Красимир Вълчев: Тестовете за матурите ще бъдат съобразени със ситуацията

Животът

15-03-2020, 12:45

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обмисля се съкращаване на пролетната ваканция

Тестовете за матурите ще бъдат съобразени с по-малкото време за учебен процес и със ситуацията, обеща просветният министър Красимир Вълчев в ефира на NOVA. Няма да бъдат ощетени училищата и класовете, който са най-назад с учебния материя, гарантира Вълчев. В същото време той подчерта, че не се очаква отлагане изпитите.
„Всички училища правят организация на работата. Не обмисляме отлагане на изпитите. Мисля, че те са най-малкият ни проблем. Най-скорошното ни решение, което трябва да вземем, е за пролетната ваканция. Вървим по-скоро до ограничаването й до почивните дни около Великден”, поясни министърът.
"Засега не говорим за отлагане, а за отпадане на част от материала от матурите", заяви министърът на образованието. А според него сега можем да направим по-голямата крачка към електронното обучение и образование. По думите му голяма част от учителите са готови, а по-подготвените да работят с новите технологии ще помагат на останалите педагози.
„До днес имаме 12 неприсъствени дни заради грипните вируси. С тези нови 10 дни ще станат 22. Във всички случаи отиваме във варианта, в който няма да е достатъчно учебното време за пълноценно усвояване на материала. По всяка една дисциплина имаме 60% преподаване на нови знания и 40% затвърдяване на знания”, каза Вълчев.
„Това, което правим с дистанционната форма на обучение, е да минимизираме загубите. Да използваме това време за упражнения и затвърждаване на материала. Оптимистично съм настроен, тъй като ми докладват, че над 90% от училищата още от понеделник ще стартират с различни форми на дистанционно обучение. Те най-общо са две – виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка. Надяваме се до вторник-сряда да обхванем почти всички деца”, обясни той.
„Няма да се пишат отсъствия от първите дни. За нас остава предизвикателство обучението на тези деца, които са от семейства, в които липсва отношение към образованието. Трудно би било дистанционното обучение на най-малките ученици без участието на родителите. Те трябва да бъдат в електронна връзка с учителите, за да могат чрез тях тя да възлагат задачи на децата”, обясни министърът.