По 1000 лв. на месец допълнително възнаграждение за медиците, борещи се с COVID-19

Новината съобщи премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента Румен Радев на „Дондуков 2“. Двамата се обединиха в призив да се обединим срещу коронавируса и младите да помогнат на старите.

"Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. Необходима е нашата пълна мобилизация. Строгите мерки ще бъдат от полза само ако всеки един осъзнае техния смисъл. Извънредното положение приемам като временна мярка въпреки критиките си. Българските институции работят във форсмажор, трябва да спазваме ограничителните мерки. Тези мерки са изключително важни и животоспасяващи“, заяви Радев.

Президентът призова да се търси помощ от ЕС за спасяване на икономиката.

"Солидарен съм с това, което каза президентът. Но никъде по света няма конкретни мерки за икономиката, защото лекарите не знаят колко ще продължи кризата. Всеки лев го пресмятаме за дълго време, за да защитим държавата. Някои ползват кризата за популизъм, „дайте дайте, дайте“, но трябва да се запазят пари за пенсии“, каза Борисов.

Той съобщи, че ще бъдат отпуснати по 1000 лв. месечен бонус за всички медици, които са на първа линия срещу COVID-19.

"Това, което правим в момента, е в спешен порядък да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите и всички, които работят в тази сфера. По 1000 лева на медицинско лице. Всички, които са на първа линия ще получават по 1000 лева допълнително възнаграждение“, обеща премиерът Борисов.

Той заяви, че всички противоречия между него и Радев, ако те са съществували, ще бъдат оставени на заден план, докато трае кризата.