Коронавирус: Какво причинява на тялото?

Лека форма на болестта ще прекарат повечето хора

Коронавирусът се появи едва през декември миналата година, но светът вече е в пандемия, причинена от COVID-19, припомня BBC, цитирана от БНТ.
Повечето хора прекарват болестта леко, но при някои има фатален край.
ИНКУБАЦИОНЕН ПЕРИОД
Това е времето, в което вирусът се появява в тялото.
Вирусите навлизат в клетките на тялото и ги поразяват.
Коронавирусът, наричан официално САРС-КОВ-2 (SARS-COV-2) може да проникне в тялото като го вдишате (когато някой се изкашля близо до вас) или докоснете замърсена повърхност и след това лицето си.
Ако инфектира първо клетките, свързващи гърлото, дихателните пътища и белите дробове и по такъв начин ги превърне във „фабрики за коронавируси“, от тях се разпространява огромен брой нови вируси, които инфектират все повече клетки.
На този ранен етап не се чувствате болни и някои хора може никога да не развият симптоми.
Инкубационният период – времето между инфекцията и появата на първите симптоми, е с доста широки граници, но средно продължава около 5 дни.
ЛЕКА ФОРМА НА БОЛЕСТТА
Така ще я прекарат повечето хора.
COVID-19 е лека инфекция за 8 от 10 човека, които се заразяват, а симптомите са треска и кашица.
Възможна е появата на болки по тялото, възпалено гърло и главоболие, но не задължително.
Треската и общата отпадналост е резултат на реакцията на имунната система към инфекцията. Тя вече е разпознала вируса като „враждебен нашественик“ и изпраща сигнали до останалите части на тялото, че нещо не е наред, като освобождава химически вещества, наречени цитокини. Те мобилизират имунната система, но причиняват и болки в тялото и треска.
Кашлицата при коронавирус първоначално е суха (без отделяне на секрет) и това вероятно се дължи на дразненето на клетките по време на инфектирането им от вируса.
По-късно някои хора могат да започнат да отделят храчки при изкашляне – гъста слуз.
Тези симптоми се лекуват на легло, с приемане на много течности и при висока температура - температуропонижаващи. Не е необходимо специализирано болнично лечение.
Този етап продължава около седмица – през който период повечето хора се възстановяват, тъй като имунната им система се е преборила с вируса.
Но някои хора развиват по-сериозна форма на COVID-19.
Това е най-важното, което трябва да знаем на момента за този етап, въпреки че има проучвания, според които болестта може да причини симптоми, подобни на настинка, като хрема.
ОСТРА ФОРМА НА БОЛЕСТТА
Ако болестта се развие, това ще се дължи на свръхреакцията на имунната система към вируса. Химическите сигнали, подавани към останалата част на тялото, причиняват възпаление.
Възпалението на белите дробове се нарича пневмония.
Вирусът стига до алвеолите, откъдето кислородът се изпраща в кръвта, а въглеродният диоксид се изнася. При пневмония алвеолите започват да се пълнят с вода, което може да предизвика недостиг на въздух и затруднения в дишането.
Смята се, че този етап засяга около 14% от хората, на база на данни от Китай.
КРИТИЧНА ФОРМА НА БОЛЕСТТА
Според изчисленията, само около 6% от случаите стигат до критично състояние.
Източник: BBCСнимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"