Министър Ананиев пусна заповед за новите забрани заради коронавируса

Мерките са в сила до изричната им отмяна

Министерството на здравеопазването разпространи заповедта на министър Кирил Ананиев, с която се въвеждат новите противоепидемични мерки в сила от 00:00 часа на 21 март 2020 г.

Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Органите на МВР трябва да организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и да извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През тези пунктове се пропуска преминаването на лица само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност.

Забранява се на лица до 60-годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8.30 до 10.30 часа всеки ден.

Заповедта трябва да се съобщи на министъра на вътрешните работи и областните управители, които да уведомят съответно директорите на областните дирекции на МВР и кметовете на общини.

Директорите на областните дирекции на МВР и кметовете на общини трябва да уведомят заинтересованите лица и да създадат организация за осъществяване на контрол по изпълнението на разпоредените мерки.

Мерките са в сила до изричната им отмяна.

Новите мерки са на основание на Закона за здравето и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COV1D-19 на територията на страната и обявеното с Решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение. /