Създават Медицински съвет в борбата срещу разпространението на COVID-19

Медицинският съвет ще подпомага работата на Националния оперативен щаб

В България ще бъде създаден Медицински съвет, който съвместно с Националния оперативен щаб ще подпомага борбата срещу COVID-19. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов с проф. Коста Костов, консултант по пулмология.

Целта е да се ангажират повече специалисти в борбата с разпространението на коронавирус у нас. Медицинският съвет ще подпомага работата на Националния оперативен щаб.

"Имаме нужда от медицински експертен съвет, който да подпомага министрите във взимането на икономически и социални решения. Щабът си работи добре и ще продължи. Трябва ни и информация колко добре се справяме, колко време би продължила кризата, да се следи коя мярка по света дава най-добри резултати, какво е мнението на докторите“, посочи Борисов.  

"Между Съвета и Щаба трябва да има диалог, за да можем ние в правителството, да получаваме навременна и точна информация и ако някоя от мерките не е правилна, да се промени“, посочи премиерът Бойко Борисов и подчерта, че целта е да участват повече експерти.

"Искам да надградим мерките с наука", заяви още премиерът.

"В тази битка трябва да сме партньори, ако печелим – печелим всички, ако загубим – губим всички. Оптимист съм, че ще се справим. Взехме навреме мерки. И създаване на един експертен медицински съвет, ще може занапред, когато започнем да се катерим по ниското плато, да имаме оръжие в България, което да предоставим на всички медици да се справят.“, заяви от своя страна проф. Коста Костов.