Над 400 души са под карантина в цялата Плевенска област

Други 200 са били под карантина, но тя вече е изтекла

430 души са под карантина в цялата Плевенска област. Други 200 са били под карантина, но тя вече е изтекла и вече са свободни да напускат домовете си, предаде БНТ.

Междувременно кметът на Буковлък Росен Русанов упрекна институциите в липса на координация. По думите му, това се отнася за хората, които са се прибрали от други държави малко преди те да бъдат обявени за рискови по отношение на коронавируса и затова не са под карантина.

Селото е с около 5000 жители, като повечето от хората са от ромски произход. В последните седмици там са се прибрали почти всички, работещи в чужбина.

При прибирането си на границата хората не се попълвали декларации и никой не им е обяснил какво трябва да правят. Имало е случаи и на събирания, в които хората са празнували завръщането си.

"200 човека сигурно се прибраха от Германия с няколко буса, обаждам се в понеделник на 112, така и така, такива хора се прибраха, от РЗИ-то ми обясняват: "Ние нищо не можем да направим, Германия все още не е, довечера ще бъде в списъка, ама все още не е в списъка", коментира Русанов пред националната телевизия.

"Великобритания, примерно, е влязла по-късно. Ако е влязъл от Великобритания преди това, той на границата няма да получи такава декларация, но кметът подава такава информация и те получават тогава такава декларация и вече са в такъв карантинен период. Разбира се, по-кратък, защото по-рано са пресекли границата", коментира д-р Атанас Гарев, директор на РЗИ-Плевен.