Първите заразени от Плевен и Габрово са добре, но все още не са изчистени от вируса

Болка в гърдите, много силен задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса са основните симптоми на заболяването

"Абсолютно добре са първите случаи от Габрово и Плевен, но те трябва да се изчистят от вируса. Поставил съм задача на нашите клиницисти, които имат опит в лечението на коронавирус, да изработят предложение и стратегия, използвайки световната научна литератира, за тези лица, които са здрави, но са прекарали заболяването. Имаме 7 - 8 абсолютно здрави, но с вирус, прекарали заболяването. Тази стратегия ще бъде за това кога можем да преценим, че те са стабилни и няма опасност за тяхното здраве и могат да бъдат вкъщи, да си довършат лечението и след това да се идентифицират като освободени от вируса, а не да се чака в клинична обстановка да се установи това", коментира ген. Мутафчийски на тазсутрешния брифинг на Националния щаб.

"Сега може да си го позволим, нямаме натиск на болни толкова, но ще дойде време, когато няма да можем да си позволим да стоят в болница здрави хора, а други да умират пред болниците. Мислим с много стъпки напред. Това е в ход и аз разчитам на тяхното професионално и вещо мнение, защото това са хора, които работят реално в ситуацията. Хората в Плевен още са в болница, имат седем случая. В Габрово има двама, като единият няма никаква болест още от началото, каза още той.

"Болка в гърдите, много силен задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса са основните симптоми на заболяването", подчерта проф. д-р Мутафчийски.

Началникът на щаба призова гражданите с остри респираторни заболявания задължително да се тестуват, тъй като има данни, че някои места тази заповед не се спазва.