Доц. Ангел Кунчев: Това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца

Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак

"В следващите дни предстои изплащането на пенсии. Много се надявам да не видим опашки и там, където има възможност е направен график за получаването им по часове, така че да не се получава струпване в пощенските клонове", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"В случай на заразени родители най-доброто, което може да се направи е детето да отиде при баба, дядо, близки. Ако е невъзможно, не е казано, че това дете, ако се зарази, ще изкара заболяването по някакъв тежък начин," каза още Кунчев.

"Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, ще го изкарат с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Нашите усилия са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение", посочи главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев обясни, че това, което можем да направим е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса, но и да не възприемаме, че ако не се тестваме, това е много важно. Важно е да изкараме заболяването леко, важно е да не го предадам на други и ако има нужда от лечение, да се лекуваме.

"10-12 пъти е по-голям леталитетът. При грипа е 0,2. При този вирус е между 2 и 3%. Това струпване на страшно много случаи в кратък период от време. Аз продължавам да твърдя, че това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да се съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял", отбеляза Ангел Кунчев.