УМБАЛ "Света Марина" в Плевен получи дарение за закупуването на респираторен апарат

Университетската болница "Света Марина" в Плевен получи дарение в размер на 36 000 лева от платежния и картов оператор БОРИКА. С дарената сума болницата закупи респираторен вентилатор за интензивни грижи, производство на утвърден немски концерн.

Със заповед на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 27 март 2020 г., УМБАЛ "Света Марина" – Плевен беше определена като едно от лечебните заведения в страната, в които ще се извършва лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. В отделен корпус на болничното заведение е обособено и оборудвано отделение, което разполага с 28 легла за лечение на пациенти с коронавирус. Към днешна дата лечебното заведение разполага с 4 респираторни апарата, които са недостатъчни за обслужване на очакваното количество пациенти.

„В настоящата динамична обстановка на разпространение на COVID-19 за нас е от ключово значение да осигурим необходимата апаратура, за да имаме възможност да предоставяме навременна и животоспасяваща грижа за нашите пациенти“, споделя чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, д.м.н., управител на болницата. „Изключително сме благодарни на мениджмънта на БОРИКА АД за подадената ръка и вярваме, че заедно ще преминем през това трудно за всички ни изпитание“, допълва той.

Дарението на БОРИКА за УМБАЛ "Света Марина" идва само седмица, след като компанията обяви, че се включва в борбата с COVID-19 с помощ за децата и дари 35 000 лв. на СБАЛАГ „Майчин дом“, 10 000 лв. на фондация „Нашите недоносени деца“ и 10 000 на SOS детски селища България.

"Нашата компания винаги се е стремяла да бъде съпричастна на общественозначими каузи. Хубаво е, че виждаме как всеки ден добрите примери се умножават и това дава надежда на цялото ни общество“, споделя Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА. „И в бъдеще ще продължим да помагаме в трудни моменти, включително ангажирайки и служителите ни в благотворителните акции “, допълва г-н Вичев.