Общинските болници в Плевенско са в готовност да поемат неусложнените случаи на COVID-19

Това стана на среща по инициатива на областния управител Мирослав Петров

Общинските болници на територията на област Плевен декларираха готовност да поемат неусложнените случаи на COVID – 19. Това стана на среща по инициатива на областния управител Мирослав Петров в качеството му на председател на областния оперативен щаб, на която присъстваха ръководителите на общинските болници, кметовете на населените места, където има такива лечебни заведения на общинска издръжка, ректорът на МУ – Плевен, директорът на УМБАЛ, директорът на РЗИ, както и народният представител Калин Поповски и заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов.

Всички бяха категорични за огромната полза от разкриването на PCR лабораторията във Втора клинична база, която значително облекчава и ускорява процеса на диагностициране на пациентите. Това дава огромното преимущество резултатите да стават ясни изключително бързо, което сериозно намалява риска на персонала. Предложено бе лаборанти от общинските болници да преминат обучение за това как правилно да вземат пробите, така че да не се компрометират резултатите.

"Целта е да се транспортират проби, а не пациенти”, подчерта областният управител Мирослав Петров.

Проф. Томов увери, че лабораторията ще работи и събота, и неделя. Пробите за изследване се носят от РЗИ по определен график. В почивните дни общинските болници, отново съобразно същия график, ще могат да носят проби на съмнителни за COVID – 19 пациенти.