Отпускат 375 лв. еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

Правителството отделя 20 млн. лв. за тази мярка, тя ще обхване над 55 хил. души

Родителите на деца до 12 г., които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, ще получат еднокатна помощ в размер на 375 лв. За целта ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на труда и социалната политика, съобщи министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

"Ще има доходен критерий за получаване на помощта, като месечният доход на член от семейството не трябва да е по-висок от размера на минималната работна заплата – 610 лв. За самотен родители например общият месечен доход на домакинството трябва да е до 1220 лв. Важни условия са родителите да нямат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови договори, да не получат помощи по Закона за социалното подпомагане, да не са включени в схемата 60/40 и да са изчерпали платения си отпуск“, посочи министърът. Задължително е децата им да са посещавали детска градина или училище преди 13 март 2020 г. , както и родителите да са осигурявани в последните шест месеца. В случаите, когато само единият родител е в неплатен отпуск, държавната помощ ще се отпуска, ако другият не получава пари от майчинство, обезщетение за безработица или временна нетрудоспособност (с изключение на пенсия за инвалидност).

Кандидатстването ще започне през следващата седмица и ще е към Агенцията за социално подпомагане по досегашния ред за получаване на еднократна помощ. Деница Сачева заяви, че мярката е в подкрепа на работещите майки и бащи, както и за тези, които гледат децата си и в момента нямат възможност да други получават средства.

Тя съобщи, че за девет дни по схемата 60/40 са подадени 2016 заявления от работодатели за получаване на държавна помощ за запазване на заетостта на близо 30 000 работници. „В петък, 10 април 2020 г., за трети пореден ден имаше намаление на регистрираните безработни. Те бяха 3866“, каза министър Сачева. От началото на извънредното положение без работа са останали 76 422 души, като най-много са в София-град, Пловдив, Благоевград, Бургас и Варна. Близо 12 000 са били наети, най-вече в хранителната промишленост, онлайн магазините и фирмите за доставки и логистика. 48 000 българи са подали заявления в бюрата по труда за изплащане на обезщетения за безработица.