Владислав Горанов обяви осем мерки в помощ на хората и бизнеса

Финансовият министър представи осем мерки с ресурс от 4,5 млрд. лева

Осем мерки, които имат 4.5 млрд. лв. ресурс за бизнес, самонаети и лица с неплатен отпуск обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг.

Българската банка за развитие/ББР/ ще гарантира безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд - самонаети и самоосигуряващи се, хора в неплатен отпуск.

Лицата трябва да имат 5 работни дни за март, за да кандидатстват. 12 от най-големите търговски банки са заявили интерес да са партньори на финансовата институция.

Първата мярка е заем до 4500 лв. Получават се безлихвено за срок от 12 месеца, а срокът на погасяване ще е до 5 години. По тези кредити не се дължат такси и комисионни. Хората ще имат право на предсрочно погасяване, а срокът за кандидатстване по тази мярка е до края на 2020 г.

Втората мярка е осигуряването на кредити за ликвидност на малки и средни предприятия в размер до 300 000 лв. 2 млрд. лв. е обемът на тази мярка. Предприятията трябва да докажат спад на оборота си за първо тримесечие тази година спрямо 2019 г., наличие на вземания от клиенти, неразплатени суми към доставчици. Срокът за кандидатстване отново е до края на 2020 г.

Финансовите институции - ООБ, Прокредитбанк, Уникредит ще разпределят финансов ресурс от 3.6 млн. лв. за рефинансиране на задължения, възникнали преди 60 дни за подпомагане на малки и средни предприятия.

Като следваща мярка микрокредити до 50 хил. лв. ще осигури Фондът на фондовете. Те ще имат гратисен период и лихвена субсидия. Този инструмент е достъпен през ПИБ, както и посредниците - Сис кредит и Микрофонд. Кредитите ще са с гратисен период до 2 г. и срок за изплащане до 10 г.

Освен това 400 фирми основно стартиращи и иновативни предприятия ще бъдат подкрепени от Фонда на фондовете за капиталови инвестиции. Това ще е под формата на средства за дялово участие, например на общините в страната за подпомагане на предприятията от сферите на транспорта и туризма. 800 000 лв. е средно инвестицията, която може да се осигури от Фонда на фондовете.

Финансовият министър обеща до дни да са готови и видеоклиповете за популяризиране на всяка една от мерките.

Той направи апел за безплатно показване на тези видеоклипове от медиите.

"Да подпомогнем и медиите, потърсете начин да финансираме медиите“, поиска премиерът Бойко Борисов.

"Искам да благодаря на колегите от МВР за работата им по време на извънредното положение. По 650 лв. като награди ще получат 15200 полицаи, а ресурсът е около10 млн. лв.“, допълни министър-председателят.