Доц. Ангел Кунчев: Не мисля, че в Буковлък ще се въведе карантина

До момента няма заповед

"Засега е управляема епидемията у нас, особено на фона на другите страни. Много по-готови сме, отколкото бяхме преди месец“, заяви пред bTV главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той обаче отбеляза, че "няма страна, която да каже, че е напълно готова за посрещане на пандемия".

"Вървим към леко отпускане на мерките“, разкри доц. Кунчев и сподели, че може скоро да бъде вдигната забраната за посещение на градинки и паркове, но за да стане това налице трябва да са „две неща – тенденция към задържане и намаляване на болестта  и да има възможност за контрол“.

"Ако видим, че младежи се събират по 15-16 да се събират да пият бира в градинките, ще дадем назад веднага“, заяви Кунчев.

Главният здравен инспектор отбеляза, че мерките у нас са много по-леки в сравнение с други държави, където например има вечерен час, но предизвикват голямо обществено недоволство и натиск върху щаба.

"Аз не мисля, че ще се въведе карантина в Буковлък. Това е решение, което трябва да бъде обсъдено от щаба, той да препоръча на министъра на здравеопазването да издаде заповед. До момента не е факт това нещо и имам известни съмнения, че при едно 4-хилядно село, на база само на 4 положителни резултати трябва да вземем такава мярка“, разкри Кунчев. Tой допълни, че подобна мярка води до огромен стрес.