Очакват се резултати от около 100 проби за COVID-19 от Буковлък

До края на деня властите в Плевен ще решат да поставят селото под карантина

Областният управител на Плевен Мирослав Петров, който ръководи местния щаб за борба с разпространение на коронавируса, заяви в предаването "Преди всички" по БНР, че усилията на специалистите от РЗИ-Плевен са насочени в село Буковлък, където до края на деня ще бъдат взети между 80 и 100 проби. Той беше категоричен, че резултатите от тези проби ще бъдат определящи за решението им дали да поставят населеното място под карантина.

"Изхождайки от спецификата на населеното място, тъй като там хората живеят гъсто населено, голям брой семейства от род са в къща, решението ни ще бъде с оглед на конкретно заболелите, които са установени и спецификата на даденото място. И реално след тази преценка ще вземем решение", коментира Петров.

"Хората, които са позитивни ще останат на домашно лечение. Ще се извършват проверки за спазването на каратината, тъй като Буковлък е близо до Плевен", отбеляза той. По думите му късно вечерта ще са ясни резултатите", заяви той.

"Вчерашното ни решение беше превантивно, тъй като не предполагахаме, че ще е определяща бройката с оглед спецификата на региона. Но излязат ли и днес още положителни проби, карантината е най-правилното решение. Хората нямат симптоми, което е нож с две остриета. Те не се чувстват болни и не могат да бъдат ограничавани, те ще си влизат в Плевен и ще разнасят заразата. Според мен трудно бихме овладяли ситуацията", аргументира се Петров.

"Предполагаме, че ще има завишаване на заразените в Плевен. Заострихме вниманието върху карантинните мерки на предприятията, които са с повече работници. Да правят дезинфекция и проветряване на помещенията. От днес ще вземем решение с директора на РЗИ за внезапни проверки по тези предприятия, за да установим дали изпълняват противоепидимичните мерки, които сме разпоредили.", заяви Мирослав Петров.