"Плевенска следа" се появи в разследването срещу певицата Лилана

Фирми на певицата със субсидии за 2,25 млн. лв., взела пари и за софтуер против земетресения

5 проекта за 2,25 млн. лв. са спечелили фирмите на ЛиЛана по програмата “Иновации и конкурентоспособност” за стартиращи предприятия, които се разследват от прокуратурата, показа проверка на “24 часа”. По 4 от тях доставчикът на софтуера е английската компания “Телерайз лимитед”.

Най-любопитният проект е на “Новатор груп”. Той е за разработване на интелигентна информационна система за ранно оповестяване на земетресения. Общата сума на проекта е 433 хил. лв., а европейската субсидия - 389 хил. лв. Когато “Нованор груп” кандидатства по проекта, съдружници са ЛиЛана и арестуваният като лидер на престъпната група за злоупотреби с евросубсидии Мартин Димитров. Договорът е подписан на 11 май 2017 г., а 4 дни по-рано ЛиЛана е напуснала дружеството. На нейно място влиза Тони Шиби - млада дама, която работи и в друга тяхна компания - “Телетол”. Тони Шиби контактуваше с Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) при споровете с институцията за продажбата на електронни винетки. ЛиЛана и Мартин Димитров имат и обвинение, че са заплашвали ръководството на АПИ.

Проектът е изпълняван в офис на компанията в Плевен. С 90% от сумата по договора “Нованор груп” е купила софтуера AlarmQuake от “Телерайз лимитед”. Продуктът следи сеизмологичните процеси и явления. Същата компания “Телерийз лимитед” доставя програмни продукти за фирми на ЛиЛана и партньора ѝ Мартин Димитров и по договорите за проекти като подобряване на управленския капацитет по отговорностите за околната среда, за бийтбокс обучение и за идентифициране на проблеми по пътната мрежа, който е финансиран с най-много евросредства - 966 хил. лв. Според прокуратурата чуждестранната фирма е отдала софтуера на българска компания, която пък го давала под наем у нас. Продуктите обаче били изписвани като закупени и съответно е получавана субсидия за тях.