Предлагат на публичен търг общински имот в жк "Дружба", отреден за поликлиника

Общински съвет – Плевен определи днес първоначална цена за имота в размер на 1 133 000 лв. и депозит за участие 10 %

Да се организира и проведе публичен търг чрез предварително представяне на предложенията от участниците в общинска администрация за продажба на общински недвижим имот с площ от 8 619 кв.м в жк „Дружба“, заедно с изградените в него на груб строеж три сгради, гласува днес Общинският съвет на Плевен.

Недвижимият имот е частна общинска собственост, разположен е в 1-ви микрорайон в жк "Дружба" и според стария идентификатор е бил отреден за поликлиника с аптека. Част от имота са изградени в него на груб строеж три обществени сгради - на 8, на 3 и на 2 етажа. В района се намират и АГ клиника в строеж, жилищни блокове 315, 316, газстанция, градински център и др. Посочените три сгради в имота са с изтекли гаранционни срокове на носещата конструкция след „замразяване" на строежа през 1993 г. и не са налични строителни книжа и документи по Наредба №3 на МРРБ за съставяне на актове и протоколи по време на строителството в сила от 31.07.2003 г. В предложението е посочено също, че и трите сгради са със стоманобетонна конструкция от безгредови плочи и монтажни колони, изпълнена по строителна система „Пакетно-повдигани плочи" /ППП/. Армировката им е оголена и корозирала, има и течове по покривите им, които нарушават целостта на конструкцията. Сградите са освидетелствани от комисия по ЗУТ съгласно констативен протокол от 06.03.2020 г. като негодни за обитаване и подлежащи на експертно обследване.

За имота, предложен за продажба, има изготвена пазарна оценка от лицензиран оценител, която възлиза на 1 132 830 лв. без ДДС, в т.ч. за поземления имот - 385 360 лв. и за обществените сгради - 747 470 лв.

Общински съвет – Плевен определи днес първоначална цена за имота в размер на 1 133 000 лв. и депозит за участие 10 %.