Три сценария за развитието на коронавируса в България

Очакват COVID-19 да бъде активен между 18 и 24 месеца

Три са сценариите, които разглежда световната общност във връзка със ситуацията с коронавируса. Това обяви доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб.

Сценарий 1 - серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 година.

Сценарий 2 - по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 година, което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 година.

Сценарий 3 - така нареченото бавно изгаряне на причинителя - текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сценария, който следва тази пандемия, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция. Тези изводи навеждат, че обществата и страните трябва да се адаптират и да предприемат мерки, в които да може да се намери баланса между противоепидемичните мерки и разбира се възстановяването на икономическия и обществения живот.

"В тази връзка, както и в нашата страна, следваме тенденцията на постепенно, поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия, на противоепидемичните мероприятия, като ще се анализира в следващите дни дали тези мерки дават необходимия ефект, независимо дали е в положителна или негативна посока и същевременно либерализиране или възвръщане към част от мерките", коментира доц. Димов.