Няма да удължават извънредното положение

Закон ще гарантира мерките срещу коронавируса

Няма да се предлага удължаване на извънредното положение, което е предвидено до 13 май. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след заседание на Министерския съвет, предаде tribune.bg.

"Разгледахме законопроект, който да регламентира част от нормите, които бяха въведени. Принципът беше да запазим мерките, които имат съществено отражение върху икономическия живот. Законопроектът, който ще бъде внесен в НС е законопроект за изменение и допълнение за Закона за здравето. Така се изменя и Законът за извънредното положение“, обясни той.

„Обединихме се около това, че извънредното положение няма нужда да се удължава и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот“, допълни министър Горанов.

По думите на Горанов противоепидемичните мерки ще продължат поне два месеца след изтичане на извънредното положение, тоест до 13 юли.

Надявам се преди изтичането на извънредното положение с нашите коалиционни патрньори и партиите, които ни подкрепят да приемем този закон, който да даде перспектива за постепенно възстановяване на живота след пандемичната обстановка, добави той.

Дава се правомощие на министъра на здравеопазването, по предложение на главния държавен инспектор, да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и съответните мерки на територията на страната или на отделни региони с цел защита живота и здравето на българските граждани, обясни здравният министър Кирил Ананиев. 

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват.

По отношение на запорите и вземанията на кредиторите се предвижда продължаване на забраната за налагане на запори върху трудови възнаграждения и пенсии. Срокът на действие на последващите мерки за преодоляване на последиците от вируса трябва да остане забраната върху налагането на запорите, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов.

Ще има и промени в просветния закон, които да регламентират отпадането на НВО за 4 и 10 клас. Приемането на ученици в 11 клас ще се извършва само по оценките от удостоверението на първия етап от средното образование.

Утре законът ще бъде предложен на вниманието на парламента. Той не изчерпва всички случаи, а е една рамка и стъпка към връщането на нормалността в страната, каза министърът на транспорта Росен Желязков. Мярката 60 на 40 продължава своето действие до 30 юни, допълни той.