Учебната година няма да се удължава и ще приключи неприсъствено - в електронна среда

Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7 клас – на 15 и 17 юни

Учебната година трябва да приключи неприсъствено - в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити - след 7-ми клас и държавните зрелостни изпити. Няма да се удължава за нито един от класовете. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той информира, че 1-ви и 3-ти юни са датите на държавните зрелостни изпити. На 2 и 4 юни ще се проведат матурите, които са по желание.

Ще се спазят всички противоепидемични мерки при по-голяма дистанция и дезинфекция. По време на изпитите децата ще са по-малко в стаите. Квесторите също ще са по-малко по един в класна стая. Няма да се допусне струпване отвън преди изпитите. За това ще помогнат служители на МВР.

Министър Вълчев увери, че няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина.

Изпитите след 7-ми клас са планирани за 15 юни /по български език и литература/ и на 17 юни /по математика/. Ще започнат в 9 часа, както са се провеждали досега.

НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

На 5 юни ще са изпитите за придобиване на професионална квалификация.

През лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.