Д-р Калин Поповски: Тревожно е, че 11% от заразените у нас са медицински персонал

Повече защита за хората, които работят в здравни заведения, социални и старчески домове, поиска плевенският депутат

Нещо куца в противоепидемичните мерки в здравните заведения, за да имаме толкова заразени с COVID-19 медици в България, заяви от трибуната в парламента народният представител от ВМРО д-р Калин Поповски по време на обсъждането на Закона за изменение на Закона за здравето. С тези промени се цели отпадането на извънредното положение, породено от пандемията с коронавируса.

Народните представители от ВМРО ще подкрепят на първо гласуване промените в Закона за здравето, декларира Поповски, но подчерта дебело, че е необходимо преосмисляне на защитните мерки за хората, които работят в здравни заведения, социални и старчески домове.

Той даде статистика, че у нас заболелите медици от COVID-19 са 11% от заразените. "Тази тенденция е много тревожна и трябва да я прекъснем много бързо. Ами ако ни станат болните 20 000 след няколко месеца, това значи ли, че 2000 души медицински персонал трябва да бъдат заразени и какво става тогава? Трябва да остане без медицински персонал. Наистина тревожна тенденция...", заяви д-р Поповски.

"Светът чака ваксината, тя ще дойде вероятно от световните центрове. Надяваме се, че тези държави колкото се може по-бързо, благодарение на ресурса, с който разполагат, да се направи тази ваксина и да се приключи с тази болест завинаги", изрази надежда плевенският депутат.