Д-р Калин Поповски: Държавните болници са най-ощетени от епидемията

Плевенската болница е със 150 000 лв. нa минус заради пациентите с COVID-19, сподели депутатът

Държавните болници, които изнасят цялата тежест на епидемията с COVID-19, са най-ощетените. Това заяви д-р Калин Поповски в предаването "Лице в лице".

"Университетската болница в Плевен, в която аз работя вече 30 години и продължавам да работя на граждански договор като народен представител, вече има 57 преминали пациенти с коронавирус, като за всеки един от тях получава клинична пътека от 618 лв., както е за обикновения грип. Само че най-евтиният пациент струва двойно – 1200 лв., а най-скъпият - 6749 лв, имахме един такъв пациент. Пътеката е 618 лева, пациентите струват няколко пъти повече. Разбира се, никой не е съмнявал, че държавните болници ще изнесат основната тежест, както се и случва. Нашата болница с тези пациенти само до тук е със 150 хиляди лева на минус от това, че един пациент не може да бъде изписан на шестия ден, както е по пътеката, защото трябва да има две отрицателни проби, което се случва около 15-ия, 20-ия ден от хоспиталзиацията му. Т.е. ние не можем да го изпишем по-рано, каквото и да правим, защото такива са разпоредбите. Така че заслужава занапред много бързо и трезво да премислим какви финансови средства трябва да насочи Здравната каса и Министерство на здравеопазването към големите големите болници, които поемат тежестта”, каза д-р Калин Поповски. Той допълни, че средства може да се търсят и от допълнителен фонд от националния бюджет.

"Тези пари трябва да дойдат отнякъде, а не да бъдат на гърба на обикновения здравен служител. Болниците са търговски дружества и в един момент ще трябва да намалят заплатите на персонала, няма да издържат", каза още той.

"Хубавата новина за България е, че са ни малко болните, малко са тези на респиратор. Около 50 човека са в цялата страна. Притеснителната новина е процента на заразените медицински кадри. В момента сме на около 11%”, наблюдавам много стриктно този процент в последните 10-15 дни. Всеки ден имаме заразени медици", посочи той и допълни, че когато в целия свят заразените били около 3 млн. души, болните медици били 90 000 или 3% от всички. "Хората на първа линия трябва да са добре оборудвани и защитени. Тази тенденция трябва рязко да се прекъсне. В противен случай ще се наложи да затворим половината болници в страната", предупреди плевенският депутат.

Д-р Поповски се надява пикът да е попреминал, топлото време да помогне, както и до края на година американците да направят ваксината, както са обещали. Той призна, че ако има ваксина, би си я направил, тъй като ваксините са нещо добро, благодарение на което са изчезнали доста страшни болести.