ЧЕЗ работи усилено за предотвратяване на кражби на ток в Плевенско

Целта е да се гарантира сигурността на електрозахранването

ЧЕЗ Разпределение България работи усилено за предотвратяване на кражби на електроенергия на територията, обслужвана от дружеството. Въпреки затрудненията при изпълняване на специфични процеси и промяната на организацията на работа, компанията увеличи два пъти проверките за неправомерни присъединявания към електроразпределителната мрежа. По този начин дружеството цели да бъде гарантирана сигурността на електрозахранването, още по-важна в специфичната ситуация.

Ресурсът, който компанията отделя за противопоставяне на кражбите е изключително голям, тъй като те оказват негативно влияние върху качеството на доставяната електроенергия до коректните потребители. За да не бъде нарушен комфортът на хората, които работят и учат от вкъщи в условията на пандемия, от началото на март дружеството извърши над 16 500 проверки за неправомерни присъединявания към мрежата. Основен приоритет в дейността на компанията е допуска условия за допълнително смущаване на ритъма на живот и работа на хората и бизнеса.

Кражба в електромерно табло чрез промяна в схемата на свързване, при която не се измерва 100% от използваните количества електроенергия от потребителя.

При извършените проверки са открити над 800 нарушения в измерването на консумираните количества енергия. В повечето от случаите са констатирани директни присъединявания чрез кабели към електроразпределителната мрежа или промяна в схемата на свързване – премахване на пломби, прекъсване на връзки или монтаж на „мостове“.

„Контролът и мерките, които прилагаме в тази трудна за работа обстановка, спомагат да няма ръст в кражбите на електроенергия и да минимизираме смущенията в електрозахранването за нашите коректни клиенти. Вярвам, че усилената борба със злоупотребите е и една от причините да отчитаме намаление на сигналите за нарушения в качеството на доставяната електроенергия“, каза Филип Йорданов, ръководител отдел „Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Проверките за кражби на електроенергия, изпълнявани от дружеството, продължават и в десетте области, обслужвани от ЧЕЗ Разпределение – Монтана, Видин, София, София област, Перник, Кюстендил, Плевен, Ловеч, Враца и Благоевград.