В края на другата седмица е възможно някои детски градини и ясли да отворят

Това съобщи пред БТВ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

В края на другата седмица е възможно някои детски градини и ясли да отворят. Всичко обаче ще зависи от епидемиологичната обстановка, защото ситуацията у нас продължава да е много динамична. Това съобщи пред БТВ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Отварянето ще бъде поетапно, ще опитаме с по-малки групи и при спазване на всички правила“, уточни той.

Данните показват, че около 55-60% от родителите искат градините и яслите да работят.

„30-40% от тях обаче няма да пуснат децата си нито на ясла, нито на градина, което донякъде ще облекчи нещата. Някои родители са доста притиснати и е добре да им осигурим тази възможност да започнат да работят“, коментира доц. Кунчев.

"Ако има случай на заразено с коронавирус дете, градината ще бъде карантинирана. Това означава там да не влизат нови деца подобно в ситуациите с варицела и скарлатина“, обясни още той.

Във връзка с отварянето на моловете той обясни, че до това решение се е стигнало заради търсеното на баланс. Важно е да се използват базовите изисквания като носене на маски в закрито помещение и добрата лична хигиена.

„Тенденцията е сравнително благоприятна и в никакъв случай не значи, че проблемът е решен. Малко ме плаши тази психологическа настройка сред голяма част от населението, че всичко свърши и ще правим каквото си искаме. Това е голяма грешка и някои страни го преживяха. Не мисля, че сме в ситуация да изпуснем нещата“, на мнение е той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен