Първокурсниците - летци от ВВВУ "Георги Бенковски" проведоха парашутна подготовка

Изучаваха парашутната материална част и провеждаха наземна подготовка

В края на втория семестър първокурсниците от специалност "Летец-пилот" са изправени пред първото си сериозно изпитание към овладяване на летенето - парашутната подготовка.

В 68 бригада "Специални сили" Съвместно командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев посрещнаха групата от 13 курсанти от ВВВУ" Георги Бенковски".

В условията на пандемия бъдещите пилоти водиха онлайн теоретическа подготовка за първите си скокове с капитан Стоил Здравков от бригадата, а практиката под ръководството на младши сержант Мария Димитрова – старши специалист II степен по парашутна подготовка. Изучаваха парашутната материална част, провеждаха наземна подготовка. Отработваха действията на парашутиста във въздухоплавателното средство и всички елементи на парашутния скок от отделянето на парашутиста от въздухоплавателното средство, действията във въздуха до успешното приземяване и прибиране на парашутната материална част.

На летище Чешнегирово курсантите /една курсантка и 12 курсанта/ провеждат заключителната подготовка.

Днес, 19 май, комисия от 68 бригада ще проведе изпит за допускане до изпълнение на парашутните скокове по материалната част, теория и техника на парашутния скок, наземна подготовка и всичко, което е изискуемо от наставлението по парашутна подготовка и десантиране.

"Убедени сме, че пилотите ще се справят с изпита и на 20 май да извършат първите си парашутни скокове с парашутна система МС-6 /основен/ и Т11Р /запасен/парашути", съобщават от ВВВУ.