Съдът в Плевен осъди "производител" на наркотици на една година затвор

Подсъдимият ще се лекува принудително от наркотична зависимост в Психиатричното отделение към Затвора-Ловеч

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателно дело, образувано по обвинителен акт на Окръжен прокуратура - Плевен, против Е.Б.Т., на 49 години от град Плевен, обвинен в това, че на 27.09.2018 г. във вилен имот в местността "Текийски орман", без надлежно разрешително произвел и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – престъпление по чл.354а, ал.1, изр.1, алт.1, предл.1 и 4 от НК. Обвинен е и в това, че в периода от неустановена дата до 27.09.2018 г. в гр.Плевен, във вилен имот в местността "Текийски орман", без надлежно разрешително държал прекурсори, за производство на високорисково наркотично вещество с цел разпространение и съоръжения за производство на наркотични вещества – престъпление по чл.354а, ал.1, изр.2, предл.1, 2 и 3, във вр. с изр.1, алт.1, предл.4 от НК.

В провелото се съдебно заседание е одобрено споразумение сключено между подсъдимия и Окръжна прокуратура - Плевен. Според това споразумение, подсъдимият се признава за виновен в извършване на престъпленията, за които му е повдигнато обвинение. Първият пункт от обвинението е за престъпление, за което законът предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 000 лева. За него, на подсъдимия му се налага наказание 1 година лишаване от свобода, като не му се налага по- лекото наказание „Глоба“. По втория пункт от обвинението, законът предвижда наказание от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. За него, страните са се споразумели, на подсъдимия да бъде наложено наказание от 1 година лишаване от свобода, без да му бъде налагана „Глоба“. Между двете наложени наказания се определя едно най-тежко, което подсъдимият да изтърпи, а именно 1 година лишаване от свобода, ефективно. По време на изтърпяване на това наказание, подсъдимият Е.Б.Т. ще се лекува принудително от наркотична зависимост в Психиатричното отделение към Затвора-Ловеч.

От описаните деяния, не са причинени имуществени вреди. Разноските по делото, включващи явяване на вещо лице, изготвяне на експертизи и назначаването на служебен защитник, ще бъдат за сметка на подсъдимото лице. Определението за одобряване на постигнатото споразумение е окончателно и не подлежи на жалба и протест.