Георг Спартански към младите: Пишете на "кирилица" в социалните мрежи

"Нека достойно носим културата и историята си, да уважаваме традициите си", призова кметът

"Днес за пореден път, както вече в продължение на столетия, почетохме делото на светите братя първоапостоли Кирил и Методий и Деня на славянската писменост и българската култура, образование и наука. Заради COVID-19 не проведохме обичайните празнични многохилядни церемонии и шествия, но нали празникът е преди всичко в сърцето! Живот и здраве да е, официални тържества ще има и в бъдеще!", написа кметът на Плевен Георг Спартански във Фейсбук.

"Днес апелът ми към младите българи е - пишете на "кирилица" в социалните мрежи! Нямате никаква причина да се чувствате непълноценни или второкачествени, ако не пишете на "латиница"! Нека достойно носим културата и историята си, да уважаваме традициите си", призова Спартански.

"24 май е най-българският, най-светлият, най-обичаният, най-красивият ни празник ! Ако търсим това, което безспорно обединява нашия малък няколкомилионен народ, всички българи по света, то две са нещата: 24 май - Празникът в чест на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост и на българската култура. Второто е личността и делото на безсмъртния Апостол на българската свобода Васил Левски. Около такива събития и празници трябва да търсим обединението на българите, защото, ако има нещо уникално и с огромна действена сила, което ние сме дали на света, това е славянската писменост и култура. Исторически факт е,че именно в земите на Средновековна България и с далновидната подкрепа на тогавашните български царе-владетели делото на Св.св.Кирил и Методий е оцеляло и развито от техните ученици и следовници Климент Охридски, Ангеларий, Горазд, Наум, Сава и пр. През хилядолетната история на човечеството са изчезвали народи, култури и цели държави. Това, което ни е съхранило нас като народ е точно писаното слово на български език, пренасяно в тъмните векове на робството през килиите на монасите в манастирите, църквите и училищата. Благодарение на това слово, на тази азбука сме се съхранили като народ, нация и държава и ще ни има дотогава, докато пишем на " кирилица" и говорим своя майчин български език", пише кметът в социалната мрежа.

"Нека се чувстваме горди, защото, както е казал Патриархът на българската литература Иван Вазов - „И ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат”!", завършва Георг Спартански.