Каракачанов връчи нови пагони на военнослужещи от ВВВУ "Георги Бенковски"

За първи път от 2002 г. насам то отбеляза своя патронен празник

Военният министър Красимир Каракачанов връчи новите пагони на военнослужещите от състава на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", които са повишени в звания „полковник“, „подполковник“ и „майор“, съобщават от информационния център на Министерството на отбраната. За първи път от 2002 г. насам то отбеляза своя патронен празник. Честването се състоя в местността Костина край село Рибарица, където се намира лобното място на патрона му – Георги Бенковски. 144 години след неговата смърт военнослужещите отдадоха заслужена почит на героя. С тържествен ритуал курсантите поднесоха венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски.

По време на събитието бяха наградени преподаватели и представители на командването. Министърът се обърна към бъдещите офицери от авиацията с думите: „Разчитайте преди всичко на вашите умения, това което ще научите от вашите командири, на своята воля и на своята сила. Тогава и другите ще ни уважават.“ Той припомни поуките от историята и нейната роля за днешните поколения: "Ние, като българи трябва да следваме паметта и примера на нашите национални герои. Те показваха, че българинът, когато има ясна визия за бъдещето, кураж и смелост да се бори за своите каузи, успява не само да направи впечатление, успява и да ги постига.“

На събитието присъстваха висши офицери от Българската армия, народни представители, ръкводители на местната власт, граждани и гости.