Кметът на Червен бряг за открития боклук: Няма опасност за населението

В неделя в района бяха намерени 60 тона отпадъци

Проверява се дали боклукът в Червен бряг има нещо общо с дейността на групата за търговия с отпадъци, която беше разкрита преди дни. Темата коментира кметът на града д-р Цветан Костадинов в ефира на Нова тв.

"В петък получих сигнал от наш съгражданин и назначих проверка. Открихме едно внимателно прикрито количество боклук, сложено на трудно достъпно място и заровено с голямо количество пръст. Може би е на 2-3 години. Това може би е еднократен акт, защото нямаме никаква информация за него. Веднага уведомихме РПУ, дежурен прокурор и областния управител на Плевен. От РИОСВ изследваха вида на отпадъка и установиха, че това са изрезки от акумулатори”, обясни д-р Цветан Костадинов.

"Във вчерашния ден, в резултат на разследващите дейности, се откри нов отпадък. Прилича да има връзка с другия отпадък, тъй като чувалите и материалът са подобни. Ще се направят съответните анализи. По същия начин има сериозна земна маса върху него, което означава, че е минал период от поне две години", допълни кметът на Червен бряг.

"Важно за мен е да се разбере какъв е видът и количеството на отпадъците. Непосредствена опасност за населението няма, защото изследвахме радиационния фон и няма никакво повишаване. Трябва да установим има ли и на други места в общината такова загробване на опасни отпадъци, защото явно е имало организация, която е извършвала тези неща”, каза д-р Костадинов.