Мярката "Кризисно съхранение на вино" ще подпомага производители в лозаро-винарския сектор

Срокът за обществени консултации е 14-дневен

Мярката "Кризисно съхранение на вино" ще подпомага производители в лозаро-винарския сектор през финансовата 2020 г. В момента тече общественото обсъждане на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г., с който се уреждат условията за прилагане на извънредната мярка. Срокът за обществени консултации е 14-дневен.

Мярката е насочена към винопроизводителите, които поради пандемията от COVID-19 няма да успеят да реализират за търговски цели своята продукция от вино в близките месеци. Мярката представлява предоставяне на финансова помощ за съхранение на бутилирано вино в данъчни складове или на вино в съдове за съхранение в обектите за производство на вино. Размерът на подпомагане е 0,04 лв. за литър вино за един месец на съхранение, като периодът на съхранение, за който винопроизводителите могат да кандидатстват, е от 4 май до 20 септември 2020 г. Не се допуска извеждане на виното от склад преди да е изтекъл периода на съхранение, за който кандидатът по мярката е одобрен и е сключил договор с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за предоставяне на финансова помощ.

Кандидатите по мярката ще могат да подават заявления в централно управление на ДФЗ. Бюджетът по мярката, периодът на прием и образците на документите за кандидатстване ще бъдат определи със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ. Заповедта за прием ще бъде публикувана на електронната страница на ДФЗ до 5 работни дни от обнародването на наредбата.

В случай на недостиг, първоначално обявеният бюджет ще бъде увеличен така, че да удовлетвори всички винопроизводители, одобрени от ДФЗ.