Курсантите от ВВВУ "Георги Бенковски" провеждат подготовка по тактическо лидерство

Подготвя се учебен филм за занятието

Лидерската подготовка е изключително важна за офицерската професия. Изследователите считат, че лидерството предполага няколко изключително прости неща: да имате стратегия и да осъществите тази стратегия като поставите правилните хора на правилните места.

В учебните програми на курсантите от ВВВУ "Георги Бенковски" е предвидена теоретична лидерска подготовка, а третата част е посветена на "Тактическо лидерство – компетентности и дейности". Знанията и уменията на курсантите –летци от трети курс и на всички останали четвъртокурсници се проверяват и чрез двудневни, с широк обхват от дейности занятия. Защото както твърди Чарлз Дарвин, "Оцелява не най-силният, нито най-интелигентният от видовете, а най-добре приспособяващият се към промените".

Предизвикателствата към бъдещите офицери отправиха ръководителят на занятието полковник доц. д-р Мануш Христов , заместник-ръководителят старши лейтенант Цветелин Рангелов и помощник-ръководителят курсант старшина Милен Симеонов.

Целта е да се реализират без напрежение и със смислени и решителни практически действия за оцеляване на бойното поле в зона с несигурна или враждебна обстановка и среда.

Конкретните задачи ,които обучаемите са изпълнили са изисквали инженерно оборудване на елементи от позициите за отбрана на летищната инфраструктура; излизане от боя и оттегляне; действия на малката група при пробив за излизане от изолация; ориентиране и движение на местността; засадни действия и противодействия на противниковата засада; устройване на лагер с подръчни средства.

Втората част от занятието е свързана с осъществяването на тактическа задача на тема: „Оцеляване на малки тактически формирования на бойното поле и в хода на изпълнение на операция като група /тим STT /”.

При изпълнението на тактическата задача се включват и сили и средства на Регионална Служба „Военна полиция”-Плевен. Те участват с 4 броя специални бронирани автомобила „ Пясъчна котка” с 16 служители под командването на майор Димитър Димитров и капитан Мариян Боромски.
Служителите на Военна полиция са се оказали под "приятелски огън".

Анализът на занятието показа, че натрупването на опит е резултат на допуснати собствени грешки в хода на осъществяване на взаимоотношенията с органите на военна полиция.

Наложително е да се търсят възможности за ежегодно провеждане на практически занятия от този вид и форма , а не еднократно за целия курс на обучение.

В осигуряване на занятието са ангажирани и 20 военнослужещи.

Подготвя се учебен филм за занятието.