Проф. Кантарджиев: Да се спазват трите Д - дисциплина, дезинфекция, дистанция

"На закрито ли е, е по-добре да си с маска, в интерес на твойто здраве, в интерес на здравето на околните", посъветва той

Да се спазват трите Д - дисциплина, дезинфекция, дистанция. На закрито ли е, е по-добре да си с маска, в интерес на твойто здраве, в интерес на здравето на околните. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"И да се каже нещо, което даже и лекари го казват, колкото повече проби правим, повече ще бъдат положителни - не е така. Положителните проби - от 100 дали ще са 5, 15 или 30 зависи от това откъде се взимат. Когато се взимат от един клъстер, това е един малък епидемиологичен взрив, отдалечен - както в момента в Смолян, когато хората са били в много тесен контакт, не са спазвали това, за което говорихме, обикновено пробите са много положителни. Вчера генералният директор на СЗО каза: Когато нямаш симптоми или са много леки, малко заразяваш - това е хубава новина", посочи проф. Кантарджиев.

Той отново припомни да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито.

"Когато си сам на улицата, не е нужно да си с маска. Но когато видиш приятели, които не си ги виждал 100 дена, не се хвърляй да ги целуваш и да ги прегръщаш, особено децата им. Наблюдаваме нещо, което мен ме притесни - започнаха да се събират много големи групи, започнаха много хора да ходят в тесни пространства, а някои си позволяват и на закрито да са без маска", каза още проф. Кантарджиев по въпрос