Сбор по водолазна подготовка се провежда в 55-ти инженерен полк – Белене

Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на сбора е капитан Димитър Марино

Сбор по водолазната подготовка с личен състав, назначен на водолазни длъжности в Сухопътните войски, с участието на водолази от Военноморските сили и Районна служба „Военна полиция“ се провежда във военно формирование 28880 – Белене.

В сбора участват военнослужещи от военни формирования 28880 – Белене, 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък, 34410 – 9 – Варна и нещатни водолази от РС „Военна полиция” – Варна.

Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на сбора по водолазна подготовка е капитан Димитър Маринов, а ръководители на водолазните спускания - старши сержантите Георги Начев от в.ф. 28880 – Белене и Илиян Зайчев от в.ф. 44200 – Стара Загора.
В продължение на две седмици военнослужещите отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните формирования, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни инженерни работи, начини и способи за разузнаване за наличие на препятствия на водни прегради, практическо действие по търсене и изваждане на снаряди и други видове боеприпаси, разузнаване, обозначaване и извличане, както и способи за устройване на проходи в подводни заграждения, търсене на потънали предмети и изпълнение на упражнения за сигурност под вода.