Право на отговор на Васил Антонов

Право на отговор на Васил Миланов Антонов във връзка с материал "Скандално известен депутат от БСП се опитва да узурпира българския шахмат":

Уважаеми дами и господа,

На 17.06.2020 г., беше публикуван материал с източник tribune.bg, съдържащ редица лъжи и клевети. Моля да публикувате в сайта Ви правото ми на отговор. Преди да представя хронологията на събитията, засегнати в този материал, държа да изтъкна, че цялостната ми дейност в подкрепа на българския спорт и шахмат е водена изключително от стремежа да съм полезен на талантливите български състезатели.

Споменатото в материала Общо събрание на „БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928“ беше проведено на 18.11.2018 г. в гр. Плевен, хотел „Ростов“, при стриктно спазване на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на Федерацията. Делегатите бяха регистрирани от тричленна Мандатна комисия, определена от Софийски градски съд. Същата връчваше делегатските карти на представителите на клубовете, имащи право на глас. Бяха регистрирани и допуснати до залата всички дошли делегати, включително тези от новорегистрираните и новоприети шахматни клубове.

Общественият ред на Общото събрание беше осигурен от домакина „РОСТОВ“ АД със съдействието на Областна дирекция на МВР – Плевен и реномирано охранително дружество, притежаващо лиценз за масови мероприятия. Въпреки провокациите към напрежение от страна на Руслан Тошев и негови приближени активисти на ГЕРБ, включително кмет и парламентарен сътрудник, органите на реда не се намесиха в нито един случай. „Екшън“ беше създаден единствено от самия Тошев, който в продължение на около 10 минути пречеше на избрания от делегатите чрез явно гласуване председател на Общото събрание да встъпи във функциите си.

На описаното Общо събрание бях избран за председател на БФШ 1928 с мнозинството от гласовете на присъствалите делегати. Беше избран и нов състав на Управителния съвет. По искане на доверен на Руслан Тошев шахматен клуб, чийто председател е назначен от Тошев за технически директор на организацията, Софийски градски съд спря производството по вписване на промените в Търговския регистър. Съдебният акт е издаден на основание член  от ГПК, съгласно която разпоредба регистрираното производство се спира, дори да са налице всички предпоставки за извършване на вписването. Но по силата на чл. 25, ал. 1, т. 3 във връзка с ал. 3 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел решенията на Общото събрание за избор на председател и членовете на Управителния съвет произвеждат незабавно действие по отношение на сдружението, неговите органи и членовете му. Вписването на персоналните промени няма конститутивно действие по отношение на органите на управление на сдружението и неговите членове, а само оповестителна функция по отношение на третите лица. Това не е „узурпиране”, както е представено от анонимния автор, а е правен факт.

Очевидно е, че с жалби и съдебни процедури е възможно само да се пречи на дейността на Федерацията, без да се мисли за ефективно разрешаване на проблемите на българския шахмат.

Въпреки всичко гореизложено, водени от разбирането, че шахматният живот трябва да продължи, не спираме да подпомагаме значими спортни прояви, както и участия на водещи наши млади състезатели. Такава проява е и „Двубоят на звездите” между нашите млади гросмайстори Нургюл Салимова и Радослав Димитров.

Останалата част от анонимния материал считам, че дори не заслужава отговор, тъй като е груба компилация от стари, добре познати клевети."