Красен Кралев: Затягането на мерките и налагането на по-строг контрол е наложително

Спорт

22-06-2020, 20:12

Снимка:

архив

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

Позиция на министъра на младежта и спорта

Неспазването на призивите за дистанция, дисциплина и дезинфекция е причината за нарасналия брой болни от коронавирус в България и по този повод здравните власти обявиха, че въвеждат по-строги мерки за контрол, които засягат  и провеждането на спортни мероприятия.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че на футболните мачове ще се допускат до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция от 1.5 м. При провеждането на спортни събития на закрито се допуска до 50% използваемост на местата на съоръженията.

Категорично смятам, че затягането на мерките и налагането на по-строг контрол е наложително, защото статистиката показва голямо увеличение на броя на заразените. Още по-притеснително е, че  хората в тежко състояние у нас са три пъти повече, като сред заболелите има и български спортисти.

Съгласен съм с констатацията на здравните власти, че скупчването на футболните фенове на дербито на стадион „Васил Левски“ беше недопустимо, особено след като правителството подходи с необходимото разбиране на призивите за възстановяване на спортните събития и допускането на зрители по трибуните.

Резултатът от нарушаването на дистанцията на обществени места е ясен: на прага сме на втора вълна от заболели от коронавирус в България.

Отново се обръщам към всички ръководители на федерации, спортни клубове и към феновете с призив да спазват отговорно наложените противоепидемични мерки. Призовавам ръководството на Българския футболен съюз и футболните клубове у нас да бъдат безкомпромисни  при прилагането на мерките, за да не се стигне до налагането на по-драстични такива.

Важното е да съхраним живота и здравето на хората, за да продължим да се наслаждаваме отблизо на любимите си спортове. Вярвам, че можем да противодействаме на заразата чрез общи усилия и отговорно поведение към себе си и към околните.

Само заедно можем да се справим!

Пожелавам скорошно оздравяване на засегнатите от вируса!