ВАП нареди проверка по сигнал за изтребване на пчелите в Плевенско

ВАП ангажира министъра на земеделието и изп. директор на БАБХ да предприемат мерки

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществен интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на земеделието, храните и горите и изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предприемат мерки за опазване на пчелите от отравяне с препарати, които често се използват за растителна защита.

Действията на прокуратурата са предприети по сигнал, подаден  по електронен път от журналиста Валя Ахчиева до главния прокурор на Република България. В същия се съобщава, че в Плевенския регион умишлено се умъртвяват пчели от години, като до момента различни институции отказвали да се ангажират и разрешат проблема. Според автора на сигнала, това се осъществявало от арендатори, които пръскали със забранени за ЕС вещества за растителна защита, които обаче  били смъртоносни за пчелите.

С оглед изнесеното, ВАП е разпоредила да се извърши проверка по сигнала на Окръжна прокуратура – Плевен, съобразно компетентността и в този район.

Същевременно ВАП ангажира министъра на земеделието, храните и горите  и БАБХ  да предприемат мерки за опазването на пчелите, съгласно чл.1, т.6 от Закона за пчеларството (ЗП) и осигуряване на условия за развитието на пчеларството като подотрасъл на животновъдството за създаване и поддържане на необходимия брой пчелни семейства, за поддържане на биологичното разнообразие и екологичното равновесие в природата, получаване на нормални добиви от културните растения и производство на качествени пчелни продукти, съобразно ЗП. Както и за спазване на наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, издадена от министъра на земеделието и храните.

За предприетите мерки ВАП следва да бъде уведомена в най-кратък срок.