Полети, изпити и парашутни скокове на летище Долна Митрополия (Снимки)

Днес във Военновъздушна учебна база гр. Долна Митрополия се проведе парашутна подготовка

Днес във Военновъздушна учебна база гр. Долна Митрополия се проведе парашутна подготовка, организирана от Военновъздушните сили. В нея взеха участие курсанти - летци 1-ви курс на ВВВУ „Георги Бенковски” и парашутисти - спасители от военно формирование 32040 – Крумово.

Целите на това съвместно обучение са курсантите да изпълнят опознавателни парашутни скокове с парашутна система с кръгъл купол МС-6 с незабавно отваряне на парашута, както и да придобият умения за управление на парашута във въздуха и при приземяване.

Парашутистите-спасители от военно формирование 32040 – Крумово усъвършенстваха уменията за управление на тялото при скокове със „свободно падане“. Също така бяха тренирани скокове за ръчно разтваряне на парашута.

Скоковете бяха изпълнени от борда на самолет С 27 J „Спартан” от състава на 16-а транспортна авиационна група – Враждебна на малки и средни височини, в диапазона от 600 до 4000 метра. Под прякото ръководство на подполковник Петко Кискинов – Началник на отделение „Търсене и спасяване” във военно формирование 32040 – Крумово парашутните скокове се проведоха успешно и безаварийно.

Летателният ден продължи с провеждане на държавен изпит по летателна подготовка с курсантите-летци 4-ти курс - Випуск 2020 год. на ВВВУ „Георги Бенковски”. Контролните полети бяха изпълнени с подполковник Пламен Ковачев - заместник-командир на Военновъздушна учебна база по летателната подготовка. Изпитът включваше изпълнение на усвоените по време на летателния стаж фигури от простия пилотаж и заход с имитация на отказ на двигателя.

Пред изпитна комисия випускниците ст. серж. Владимир Тасков, ст. серж. Генади Христозов и ст. серж. Николета Нацкова изпълниха полетите със самолет “Pilatus” РС-9М. След успешното приключване на изпита бе направен разбор, на който комисия оцени придобитите знания и летателни умения на курсантите. Отличните оценки, които получиха доказват по безспорен начин тяхната добра теоретическа и практическа подготовка, висока степен на мотивация и отлично усвояване на техниката на пилотиране.