Танева: 100% проверка по прилагане на схемите за подкрепа за зеленчуците

Toва съобщи министърът на земеделието, храните и горите

По отношение на зеленчуците през 2020 г. ще бъде направена 100 % проверка по прилагане на схемите за обвързана подкрепа, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на парламентарен контрол по повод сигнали за злоупотреби при деклариране на площи за подпомагане и получаване на субсидии в област Хасково.

„За 2019 г., когато за първи път от прилагането на схемите за обвързана подкрепа, са проверени над 50 % от заявените площи по мерки, в които има по-висок потенциален риск, и са установявани по-висок процент недопустими площи. Каква е статистиката? Всичко е установено. В област Хасково за 2019 г. 1702 бенефециери са декларирали площи за подпомагане за плодове и зеленчуци. След извършване на всички проверки на място на 390 от тях не е оторизирана субсидия“, посочи министър Танева. По думите ѝ 253 бенефициента от 2019 г. са кандидатствали пак по същите схеми и през 2020 г.

„Те отново ще бъдат проверени и на място“, ангажира се министърът. Десислава Танева подчерта, че тази година в област Хасково по схеми за обвързана подкрепа и на зеленчуци и на плодове, са заявени общо 6314 хектара, а установени след проверките на място като допустими са 5408 хектара. Така 906 хектара са определени като недопустима за подпомагане площ. Министърът увери, че на тези бенефициенти не е оторизирана никаква субсидия, а напротив има различни по вид санкции.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен