Най-големият български тиган - “Юнашкият тиган“, ще гостува в Белене

Ангел Ангелов и неговият „Юнашки тиган“ ще са част от петото издание на „Фестивал на река Дунав“ в Белене.

Кой е Ангел Ангелов?
Той е организатор на редица инициативи, свързани със съхраняването на български обичаи и рецепти. То е създател на фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство България“, както и на Национална академия „Кулинарен историк“. С името на Ангел Ангелов се свързва и Хлебна къща „Национален историк“ и „Музей на хляба и на традиционните храни“ в Копривщица.

Макар да има диплома за готвач, Ангел Ангелов не приема да бъде наричан „шеф“. Обяснява, че е кулинарен историк, занимаващ се с изучаването на кулинарни техники и кулинарни технологии от миналото, които след това възстановява.
Канен е да гостува на празници и да приготвя вкусна храна в различни градове в България.

„Интересът ми е към кулинарните традиции на стара и нова България, към кулинарните традиции на Балканите, към връзката на българската традиционна кухня с тази на балканските страни – Гърци, Турция, Румъния… В село Оходен например направихме възстановка на храна, характерна за траките.“

Атрактивното у Ангел Ангелов не е само възстановяването на стари рецепти, но и съдовете, в които приготвя храната.
Той е притежателят на „Юнашки тиган“ и „Юнашка тава. „Юнашкият тиган“ е изработен от висококачествена медицинска стомана. Тежи 75 кг и е с размери 150 см в диаметър и 20 см дълбочина. С него Ангел Ангелов готви от 29 април 2012г. „Юнашката тава“ е изработена по-късно, също от медицинска стомана, тежи 275 кг. и побира 1500 кг храна. До този момент в „Юнашкия тиган“ и „Юнашката тава“ са приготвени над милион и половина порции. С „Юнашката тава“ е постигнат рекорд с приготвянето на 1200 кг лютеница.

По покана на кмета Милен Дулев Ангел Ангелов ще гостува за първи път в Белене и на 4 юли (събота) ще приготви на открито „Фермерски кебап“.

„Ще бъден само двама души в народни носии, един тиган и един микробус. Ще приготвим „Фермерски кебап“ от обезкостена свинска плешка, грах, царевица, зелени и червени чушки, лук, магданоз и 4 буци масло. На място ще бъдат нарязани всички зеленчуци, само месото ще е предварително нарязано. Ще готвим на открито, на жив огън от дърва, като ще спазим всички предпазни мерки.“

Всички продукти за приготвянето на „Фермерския кебап“ са осигурени от Община Белене и храната ще се раздава безплатно на жителите и гостите на общината.

„Храната не е най-важното нещо за човека. Но тя е нещото, което свързва хората и има способността да докара усмивка на всяко лице“, казва Ангел Ангелов.

„Юнашки“ ще е тазгодишният „Фестивал на река Дунав“, атрактивен и ухаещ вкусно.
Там, край реката, сред приготвяне на вкусна храна, танци и песни, заедно ще усетим отново сладкия неподправен вкус на живота.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!