Пореден успех на ПГПЧЕ - Плевен на изпита за немска езикова диплома В2/С1

За втора поредна година дванедесетокласници от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици Плевен получиха Немски езикови дипломи за високото В2/С1 ниво.

За разлика от много други езикови сертификати участието в езиковия тест ДСД е възможно само след няколко години обучение по немски език в специално акредитирани училища. Програмата се прилага и усъвършенства повече от 40 години в над 60 държави. На този фон ПГПЧЕ Плевен с право се гордее, че от 2015 година е част от световната мрежа училища, които организират подготовката и провеждането на изпит за придобиване на Немска езикова диплома на Конференцията на министрите на образованието.

Г-жа Грета Димова – заместник директор на гимназията - поздрави преподавателите и учениците за високите резултати на изпита. Тя подчерта, че учениците не веднъж са доказали отличната си подготовка по езика - с успешното си участие във всевъзможни състезания, олимпиади, извънкласни мероприятия и международни проекти. Кристиян Василев, Теодор Цолов, Анна- Мария и Далия бяха на международна бригада в Баден-Вюртемберг, а още повече ученици от немската паралелка участваха активно в проекта "Бъди във форма за Европа" по програма "Eразъм+".

Г-жа Румяна Стаменова - старши учител по немски език и координатор по провеждането на изпита – припомни, че само на многоезичното състезание на МОН четирима ученика от класа се класираха за Националния кръг, а резултатите от матурата по немски и английски език са впечатляващи.

Преподавателката им по немски език – г-жа Вяра Кънчева – допълни, че като награда за поредицата от призови места в олимпиади и състезания Аника Димитрова и Даниела Иванова посетиха Европейския парламент в Страсбург, а на следванщата година участваха в международен младежки уъркшоп "Бъдещето на Европа", както и в едномесечен безплатен курс за кандидатстуденти в Германия.

Г-жа Кънчева изрази огромното си удовлетворение от отличните постижения на трудния изпит и специално поздрави всички, получили максимален брой точки. Според нея респект заслужават и бъдещите медици, които въпреки трудоемката подготовка за кандидатстудентските изпити по биология и химия отделиха време и вдъхновение да подложат на проверка и езиковите си умения.

След връчването на международнопризнатите сертификати Христо Генов поздрави абитуриентите от името на целия 11д клас с професионално изпълнение на песен на група Тангра. А те обещаха да стискат палци на него и на съучениците му на изпита през ноември.