740 кандидат-студенти се явяват на първия изпит по биология за медицина и фармация в МУ-Плевен

Първият изпит е по биология на 7 юли, а вторият по химия е на 10 юли

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) провежда присъствени кандидатстудентски изпити за специалностите „Медицина“ и „Фармация“, както и тест по биология за бакалавърските специалности. Първият изпит е по биология на 07 юли, а вторият по химия е на 10 юли. Общо 736 кандидат-студенти ще се състезават за 118 места в специалност „Медицина“, държавна поръчка, и 49 места – „Фармация“. Въпреки демографската криза и условията на пандемична обстановка в страната, за поредна година висшето училище в Плевен отчита стабилен и силен интерес от страна на кандидат-студентите към специалностите, които предлага за прием.

Присъствените кандидатстудентски изпити по биология и химия за магистърските специалности ще стартират в 10.00 ч., като пропускането на кандидатите в залите ще се осъществи от 9.00 до 9.30 ч. През 6 отделни входа при строг пропускателен режим ще бъдат допускани зрелостниците в изпитните зали на Ректората, Факултета по фармация и учебния корпус, които са общо 54 на брой, както и Спортния комплекс на висшето училище. Осигурени са 156 квестори, които ще гарантират спокойното протичане на изпитите при спазване на всички противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. Конкурсите запазват продължителността си от 4 астрономически часа. Ръководството на МУ-Плевен апелира към спазване на дистанция, при необходимата дисциплина и дезинфекция, като предоставя на кандидат-студентите, преподавателите и служителите указания за безопасно протичане на конкурсните изпити.

Общо 472 новоприети студенти по държавна поръчка и платено обучение в редовна и задочна форма ще се приемат от новата учебна 2020/2021 година. Медицински университет – Плевен предлага обучение по общо 16 специалности, 5 магистърски и 11 бакалавърски програми в 5 професионални направления – медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. Магистърските специалности са: „Медицина“ (118 места), „Фармация“ (49 места), „Управление на здравните грижи“, „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. Бакалавърските специалности са: „Медицинска сестра“ (70 места), „Акушерка“ (21 места); „Медицински лаборант“ (20 места); „Рентгенов лаборант“ (20 места); „Помощник-фармацевт“ (20 места); „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ (25 места); „Опазване и контрол на общественото здраве“ (8 места); „Социални дейности в здравеопазването“ (8 места) и „Медицинска козметика“ (15 места). Три са специалностите, в които обучението е само срещу заплащане – „Социални дейности“ (6 места), степен „Бакалавър“, „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ (35 места), степен „Магистър“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ (20 места), степен „Магистър“.

Точно в 9.45 ч в зала „Асклепий” на Ректората ще бъде изтеглен изпитният вариант по биология. Това ще стане на произволен принцип в присъствието на ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова, декана на Факултет „Медицина” проф. д-р Аспарух Аспарухов, зам.-декана на Факултет „Фармация“ доц. д-р Павлина Йорданова, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология доц. Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова и журналисти.