Десетки младежи отново протестираха пред Съдебната палата в Плевен

Младежите искат справедлива присъда за погубените мечти на 17-годишния Божидар, който почина след катастрофа

Близки и приятели на починалия след катастрофа Божидар Бояджиев отново се събраха на протест пред Съдебната палата в Плевен. Възгласи "Справедливост" и "Искаме закони" огласиха центъра на Плевен в обедните часове, като лозунгите на събралите се младежи бяха насочени към това да има справедлив процес: "Закони има - време е съдилищата да започнат да ги прилагат", "Ако това дело беше приключило навреме, Божидар сега можеше да е жив", "Искаме справедлива присъда за погубените мечти на Божидар", "Искаме справедливи присъди", "Искаме справедливост и сигурност на пътя", "Максимални просъди за убийците по пътищата"...

За втори път младите хора напомниха, че смъртта на 17-годишния Божидар е нелепа и той можеше да е жив, ако 21-годишният водач беше получил адекватна присъда за предишното си произшествие, станало месеци преди фаталния инцидент от 7 май край село Ралево.

Днес трябваше да започне делото срещу 21-годишния убиец на Божидар за предходна катастрофа в местността "Кайлъка", в която са пострадали други момчета. To oбаче бе прекратено и върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения.

Ето какво гласи официалното съобщение на съда:

"На 08.07.2020 година, от 13:30 часа, състав на Районен съд Плевен е разгледал наказателно дело, образувано по обвинителен акт, с който е обвинено лицето Г.Ц.М. от град Плевен, в извършване на престъпление по чл.343, ал.3, б.“а“, вр. ал.1, б.“б“, вр. чл. 342, ал.1 от НК, при което са причинени средни телесни повреди на три лица. Деянието е извършено на 08.12.2018 година. Обвинителният акт е постъпил в Районен съд Плевен и делото е разпределено на определения съдия-докладчик на 05.05.2020 година.

Делото беше насрочено за провеждане на разпоредително съдебно заседание на 10.06.2020 година, когато не беше даден ход на делото, с оглед неявяването на защитника на обвиняемия по уважителни причини. Тогава делото беше отложено и насрочено за разглеждане на днешната дата – 08.07.2020 година, от 13:30 часа.

В провелото се днес съдебно заседание, е било констатирано, че са допуснати съществени процесуални нарушения от страна на Районна прокуратура Плевен. Това е довело до прекратяване разглеждането на делото пред Районен съд Плевен и връщането на същото в Районна прокуратура Плевен, за отстраняване на допуснатите нарушения."