Засилва се контролът по спазването на противоепидемичните мерки във влаковете

Провеждат се съвместни проверки със служители на Жандармерия преди заминаване на влаковете от гари

Поради постъпили сигнали от клиенти за случаи на неспазване на заповедта за задължително носене на предпазни маски както от пътници, така и от превозния персонал, БДЖ предприема мерки за засилване на контрола по спазването на противоепидемичните мерки във влаковете.

Провеждат се съвместни проверки със служители на Жандармерия преди заминаване на влаковете от гари на случайно избран принцип и при предупреждение и неспазване на заповедта нарушителите подлежат на административна санкция и сваляне от влака. Когато забелязаното нарушение е в движение, превозният персонал действа в рамките на своите правомощия, а в случай на необходимост - към съответните органи на най-близката гара.

Служителите на БДЖ са оборудвани с необходимите предпазни средства и преминават инструктаж за спазване на противоепедимичните мерки. Допълнително, цивилни служители следят за спазването на заповедта във влаковете.

За липса на предпазна маска, установено при контрол или при проверка на получен сигнал, се извършва вътрешно производство за неспазване на трудовите задължения и вече са предприети дисциплинарни наказания на служители от превозния персонал.

Влаковете са оборудвани с напомнящи стикери на видни места за задължителното носене на предпазна маска по време на пътуване.

Във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, влаковите композиции /вагони, мотрисни влакове и локомотиви/ продължават да се обработват в депа и на гарите преди заминаване с дезинфекционни препарати. Организирани са и мобилни групи, чрез които се осигурява възможност за извършване дезинфекция и в по-големите гари по маршрута на влаковете. Допълнително се обработват контактните повърхности в гарите и влаковете като дръжки, первази, облегалки, седалки, купета, санитарни възли и въздушни филтри на климатици.

БДЖ благодари на своите клиенти, които проявяват отговорно отношение и изпращат сигнали за забелязани нередности при пътуване.