Решено: Затварят стадиони и дискотеки заради ръста на заразените

Сватби и кръщенета са позволени, но с до 30 гости

Нови ограничителни мерки във връзка с COVID-19 се връщат от тази нощ. Това обявиха министър Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Стадиони и дискотеки на закрито ще затворят врати за посетители заради влошената пандемична обстановка. Дискотеките на открито могат да работят при 50% капацитет. Сватби и кръщенета са позволени, но с до 30 гости.

В сила остават и всички досегашни мерки срещу коронавируса – в това число маските в градски транспорт и магазините и ограниченията в ресторанти и културни институти.

„Днес подписах заповедта, тя вече е факт. За голяма част от нещата имаме подкрепата на обществото“, обяви министър Ананиев.

Днес страната ни отбеляза абсолютен антирекорд по отношение на броя на доказаните случаи за едно денонощие – 240 след направени 4 286 PCR теста. Общият брой на регистрираните с коронавирус до момента вече е 6 342 души, което дава повод на властите за новото затягане на мерките.

Балове, струпване на много хора на събития и клъстери в работни колективи са основните източници на заразата.

„Някакси си повярвахме, че всичко вече е минало. Самия факт, че според изследвания милиони българи казват, че няма вирус или е определен грип, показва, че подхождаме леко“, заяви министърът.

Новите правила остават в сила до второ нареждане.