Нова възможност за желаещите да станат част от българската гвардия

Новините

09-07-2020, 16:42

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българската гвардия на 133 години

Обявени са общо 65 вакантни войнишки длъжности

И тази година Националната гвардейска част (НГЧ) обявява конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности за желаещите да станат част от формированието – символ на българската държавност. Със заповед на министъра на отбраната от 29 юни е обявен конкурс за вакантни войнишки длъжности в НГЧ в София. Обявени са общо 65 вакантни войнишки длъжности, от които 50 длъжности за „гвардеец“ и още 15 длъжности за „озвучител“, младши шофьор“ и др.

За първи път след промяната в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) от април тази година, желаещите за НГЧ могат да кандидатстват до 40 години (лицата, отговарящи на чл. 141, ал. 6 от ЗОВСРБ трябва да не са по-възрастни от 44 години). Необходимото минимално завършено образование е средно. Кандидатите трябва също да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани, да нямат друго гражданство.

Кандидатите за военна служба в НГЧ трябва да подадат заявление до нейния командир и необходимите документи до 8 септември 2020 г. чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянния си адрес на местоживеене.

Конкурсът ще се проведе на 23 и 24 септември 2020 г. в НГЧ (в гр. София, бул. „Асен Йорданов“ № 2). Той включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци (към които има допълнително изискване да са с ръст 175 см - 185 см), изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване.

Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м.) и издръжливост (крос 1000 м.). Тестът за обща култура включва 100 въпроса.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, както и необходимите документи за кандидатстване, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната тук.

***
Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 година лична гвардия на княз Александър I Батенберг и е един от символите на държавността, заедно с националното знаме, герба и химна на страната. След 3 дни, на 12 юли 2020 г. НГЧ ще отбележи 141 години от своето официално създаване: С встъпването в длъжност на княз Александър I Батенберг през 1879 г. възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня. На 30 юни или 12 юли /стар стил/ тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, конната сотня за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І.
За блестящото посрещане на българския държавен глава Първа конна сотня е определена с указ № 28 от 30. 08. 1879 г. за Собствен конвой на княза.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"