Депутатите единодушно одобриха 10-годишна давност на задълженията на физическите лица

Около 600 000 български граждани са в положението на „вечния длъжник“

Депутатите одобриха на първо четене 10-годишна давност на задълженията на физическите лица, съобщава tribune.bg. Вносители на текстовете са депутати от „Обедини патриоти“, които мотивираха предложението с желанието си да премахнат фигурата на вечния длъжник. Съпредседателят на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов подчерта, че това е може би „ най-важният законопроект през целия мандат“ на този парламент, защото касае хора, които са имали неблагополучие да изтеглят кредити и след това затъват в дългове, превръщат се в една фигура, наречена „вечен длъжник“.

„От 10 до 15 г. се точи производството, децата наследяват дълговете и тази дългова верига няма край. Трупат се лихви и други такси и длъжникът връща повече, отколкото е взел. Над 600 000 са в това положение. Много предпочетоха да заминат зад граница, където не ги преследват частните съдебни изпълнители“, изтъкна пред колегите си в зала Веселинов.

Той подчерта, че предложението за промяна е балансирано.

„За 10 години кредиторът ще има възможност да се удовлетвори от длъжника“, уточни Веселинов. Той напомни, че между първо и второ четене могат да се прецизират текстовете, така че „да не оставим негативите само у кредиторите“.

Искрен Веселинов подчерта, че България е единствената държава-членка на Европейския съюз, която до момента не е въвела такава уредба за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност. Той завърши с призив към депутатите в зала да подкрепят промените.

Единодушно с 87 гласа „за“ парламентът одобри промените в Закона за задълженията и договорите на първо четене.