Ваксината срещу COVID-19 няма да бъде задължителна

Животът

30-07-2020, 16:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

България се включва в общоевропейската процедура за ваксини срещу COVID-19

Страната ни ще се включи в общоевропейското споразумение за снабдяване на държавите-членки с достатъчен брой ваксини за справяне с епидемията от COVID-19. Това обяви председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.
Европейските държави ще се сдобият с ваксините на базата на предварителни споразумения, а процедурата предполага провеждане на единен търг на централно ниво, без всяка страна да прави такива отделно. Включването на България към споразумението пък не е свързано с поемане на предварителни финансови задължения. Финансирането на авансовите плащания ще бъде по линията на инструмента за спешна помощ, уточни Дариткова.
Това е важна стъпка, за да гарантираме на българските граждани, че при откриването на ефективна, ефикасна и безопасна ваксина те ще имат достъп до нея, категорична бе тя.
От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов подчерта, че качеството на ваксините ще се следи от европейските институции.
Ваксинирането няма да бъде задължително, няма да влиза в никакви календари. Ние ще дадем възможност на всеки човек, който попада в рисковите групи, и тези извън рисковите групи, при заявено желание, да може да се постави тази ваксина, когато тя е открита и преминала всички тестове за безопасност, увери министър Ангелов.
По предварителни данни се очаква към средата на август фармацевтични фирми вече да са произвели такава ваксина, смята здравният министър, според кого рисковите групи в България са с обща численост около 2 милиона души.
Цената на ваксината ще стане ясна едва тогава, когато тя е готова. При всичко положения обаче тя ще бъде по-ниска при поръчката на всички държави от ЕС, отколкото при всяка една поотделно.