Министър Ангелов: Ситуацията с COVID-19 не налага връщане на ограничителни мерки

Най-големият проблем е с недостига на кадри и натовареността на хората в здравеопазването

„Ситуацията  с разпространението на коронавируса към момента не налага  връщане на  ограничителните мерки. Огнищата, които възникват на  различни  места, са контролируеми на този етап“, заяви в Разлог министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който е на посещение в Благоевградска област, информира БНР.
„Имаме ясно разписан алгоритъм на национално и европейско ниво, по който се отчитат рисковете от разпространението и справянето с  Ковид 19. Най-важните индикатори са  свързани с броя на заболелите и  готовността на лечебните заведения като апаратура и човешки ресурс да приемат  заразените с усложнения“, каза министър Ангелов.
Засега системата е устойчива и не се налага връщане на ограничителните мерки, но ние сме готови да ги въведем, ако балансът, който имаме, не издържи, заяви здравният министър.
Обстановката в областта министърът коментира така:
„В момента в болницата в Разлог има настанени 15 с клинична картина и с положителни проби, и 17 с клинични и образни данни, съмнителни за коронавирусна пневмония“.
Най-големият проблем е с недостига на кадри и натовареността на хората в здравеопазването, призна министърът. Така той обясни и новите огнища на зараза в домовете за възрастни хора в Русе и Варна, където част от персонала работи и в болници. Министерството е готово да оборудва лаборатории за PCR  изследвания и в по-малките лечебни заведения, но пречката е, че няма обучени хора.