Бойко Борисов: Готов съм по всяко време да си тръгна, но съм поел ангажимент

Борисов предлага на коалицията да се оттегли като премиер, но не и оставка на правителството

"Аз съм готов по всяко време да си тръгна, готов съм и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение. Не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците, не съм Радев да се радвам, когато затварят кръстовища. Ако ние сме толкова силни и единни, колкото казвате, какъв е проблемът да има служебно правителство", каза Борисов в изявление на Националната конференция на ГЕРБ, предаде БНТ.

Той заяви обаче, че ще продължи разговорите със своите коалиционни партньори и ще им предложа варианти. "Включително вариант аз да си тръгна и да продължи правителството".

Борисов призна, че трябва да се поработи със структурите, защото на места има дерибеи, заради което той трябва да се намеси и да промени нещата. Има много работа в партия ГЕРБ и масовите обвинения към нас са прави, каза още той.

Подписали сме коалиционно споразумение и там пише, че ще изкараме мандата, каза още той. Поел съм ангажимент иначе още днес щях да кажа датата, на която подавам оставка.

Трябва да осигурим стабилността категоричен бе Борисов.

В началото на изявлението си премиерът Бойко Борисов обясни защо са избрали "Тех парк" за конференцията. "Защото тук е най-явно и видимо какви промени са направени. От едни казарми - най-мощният супер компютър на Балканите, автомобилни клъстери, иновации, представителство на световна банка. Какво могат да ни покажат друго нашите опоненти", попита Борисов.

Какво направихме с нашите коалиционни партньори, ВМРО, НФСБ и СДС през тези години. Само след няколко дни ще пуснем още 8 спирки – третият лъч на метрото - да имат какво да спират и блокират. Много пъти сме говорили за нашите успехи. Когато беше финансовата криза ние успяхме като правителство и партия не само да запазим държавата, но в последните 3 г. да вдигаме БВП с милиарди на година и винаги сме били в двойката или тройката на най-бързо развиващите се държави, заяви Борисов.

Последно отчетохме - като втори или трети най-малък външен дълг, каза той.

Ние се справихме най-добре и с пандемията и най-бързо пуснахме хората, за да защитим психическото им здраве и да заработи икономиката.

Много възложихме за възнагражденията на хората на първа линия, всяка година вдигаме и доходите, каза Борисов.

Успяхме да се справим в борбата с корупцията, каза още той. Кои ни обвиняват – контрабандата беше 44%, когато нашето правителство влезе да управлява, сега е под 3%.

Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение в избора на главен прокурор, каза Борисов.

Аз съм най-проверяваният политик в България през всичките тези години. Усещам напрежение в обществото заради исканото чувство за справедливост. Единственото, което не сме направили да издигнем кандидат за главен прокурор. Не моя подпис стои под указа на президента Радев за назначаване на главен прокурор, а неговия. Аз 11 пъти подред заедно с вас съм печелил избори. Три пъти със служебно правителство. Последното беше на президента Радев. Нас не ни е страх, но не вярваме на Радев. Нямаме никакъв проблем със служебно правителство. Без служебно правителство не могат да се вземат заеми, ако икономиката блокира. Не може да се обявява извънредно положение. Ако се открие ваксина, само НС може да ратифицира споразумение, за да се купи. Без НС няма да има държавен бюджет за 2021 г., изброи Борисов.

Ние от ГЕРБ с ДПС не сме правили коалиция никога и никога няма да правим коалиция. Нашите приемливи партньори са тези, които са с нас.

В края на изявлението си премиерът призова симпатизантите да не отговарят на провокациите.