Водната каскада ще заработи след поредно възстановяване на повредени елементи

Очаква се доставка на необходимите нови части, с които ще бъдат подменени счупените

Водната каскада ще бъде пусната след отстраняване на поредните множество нанесени повреди по водоструйници и осветителни тела на съоръжението. Очаква се доставка на необходимите нови части, с които ще бъдат подменени счупените, обясни кметът на Община Плевен Георг Спартански. Част от децата и младежите ползват дъното на Каскадата за каране на скейтборд, колело и ролери, което не само е опасно за живота и здравето им, но е и причина за нанасяне на повреди на елементи на съоръжението. „Надявам се през септември, макар и в края на летния сезон, плевенчани и гости на града да могат да се любуват на работата на Водната каскада”, каза г-н Спартански.

В отговор на изрично писмо, изпратено от Общината до ВиК – Плевен, управителят на дружеството инж. Митко Спасов е отговорил, че към този момент директни проблеми с водоснабдяването за отделните квартали на Плевен няма и че, ако функционира, Водната каскада не може да причини такива проблеми. Обемът на съоръжението е 1 300 кубични метра, пълни се за няколко часа. „Месечно за потребената електроенергия и вода за каскадата Община Плевен плаща между 40 и 50 хил. лв. Кризата в световен мащаб заради коронавируса се отразява и на собствените приходи на местните администрации в страната, включително и на нас. Към 1 юли 2020 година постъпилите местни данъци и такси са с 2 млн. лв. по-малко от тези за първото полугодие на 2019 година, изоставането е още по-голямо в сравнение с плана за настоящата година. Полагаме непрекъснати усилия и се надявам, че въпреки тежката ситуация и големия спад във финансовите постъпления в бюджетите на общините, ще успеем да се задържим на повърхността”, допълни кметът на Община Плевен.

Г-н Спартански отправи и призив да пазим това, което имаме. „Нека пренесем отношението, което имаме към личното, и към общественото, защото то е правено с парите на всички нас. Нека покажем уважение към собствените ни пари, насочени с цел да благоустрояваме града и окръжаващата ни среда”, каза още той.